Imunofan je lek koji se koristi za lečenje imunoloških poremećaja uključujući imunodeficijenciju

OPIS

Imunofan je bistri, bezbojni rastvor za injekcije u ampulama, koji sadrži kao aktivnu farmakološku supstancu heksapeptid Arg-a-Asp-Lis-Val-Tir-Arg sa molekulskom masom 836 D. Priprema je naznačena za upotrebu kao profilaktička i lečenje imunodeficijentnih stanja sa višestrukom etiologijom i bolesti praćenih imunskim poremećajima kod odraslih i dece.

Imunofan se skladišti i transportuje na temperaturi od 2 do 10 stepeni celuzijusa, u suprotnom gubi svojstvo i postaje beskoristan.

INDIKACIJE

Karcinogeneza
Imunofan je efikasna lekovita komponenta u lečenju pacijenata sa lokalnim tumorima koji su podložni složenoj radikalnoj terapiji
kao hirurška, hemijska i zračna terapija. Može se koristiti i za prevenciju i za korekciju neželjenih efekata antikancera tretman. Lek treba koristiti pre, u toku i nakon kursa hemioterapije. Može se prepisatii kod bolesnika sa diseminiran (IV stepen) karcinom za simptomatsku terapiju, lečenje intoksikacijom raka i poboljšanje kvaliteta života onkoloških pacijenata. Imunofan može biti efikasan u lecenju i kod dece koja boluju i od akutnih i hroničnih onkogematoloških oboljenja: limfoblastna limfadenoza, akutna limfadenoza, maligni limfom, limfogranulomatoza  komplikovani toksični ili virusni hepatitis, pneumonija, sepsa. Može se koristiti u kompleksnoj terapiji dece sa papilaromatoznim grlom.
Imunofan je lek koji se može koristiti u kombinaciji sa specifičnom anti-bakterijskom terapijom, u lečenju toksičnih, virusnih i traumatskih poremećaja krvotoka, meningitisa, srca, pluća, zglobova, jetre i pankreasa, izazvane septičkim i / ili pijemskim mikroorganizmima.

Oportunisticke infekcije.
Može se prepisati kod ozbiljnih infekcija uzrokovanih sojevima navedenih mikroorganizama, kada je interferon-alfa ili Patogenetska terapija neefikasna ili kontraindikovana: Citomegalovirus Tokoplasma gondii Klebsiella pneumonia Herpesvirus Hlamidija HIV-zarazna Criptococcus neoformans.

Imunofan može biti efikasna lekovita komponenta u lečenju od različitih stadijuma AIDS-a do kompleksne hemoterapije. To doprinosi efikasnoj zaštiti imunološkog sistema od štetnih efekata slobodnih radikalnih jedinjenja sa sledećim poboljšanjem Th1 / Th2 ravnoteža, smanjenje proizvodnje faktora tumorske nekroze (TNF) i smanjenje manifestacije toksičnih reakcija.

Akutni i hronični virusni hepatitis
Imunofan je lek koji je preporucen u lečenju hepatitisa B i C, koji se može koristiti kod pacijenata sa kontraindikacijom na interferonsku terapiju i visokom aktivnoscu patološkog procesa u jetri. Primena imunofana dovodi do smanjenja aktivnosti transaminaze i smanjuje nivo bilirubina. Aktivacija antivirusnog imuniteta pod dejstvom preparata dovodi do smanjenja virusa.

Inflamatorne bolesti oka
Imunofan je efikasan lek patogenetske terapije kod pacijenata sa aktivnim i hroničnim inflamatornim očnim bolestima različitih etiologija i lokalizacija: virusni i bakterijski keratitis, akutni, hronični i ponovljeni uveitis, horioretinitis. Može se koristiti u kombinacija sa specifičnom terapijom i steroidima. Aplikacija Imunofan eliminiše negativne imunološke poremećaje i pruža produženu remisiju, poboljšavanje kliničkih rezultata i vizuelne funkcije.

Difterija
Imunofan je lek koji se može koristiti kod pacijenata sa alergijskim reakcijama i kontradikcijom na antitoksinsku terapiju protiv difterije.

Vakcinacija
Imunofan je efikasan imunološki adjuvant koji se može koristiti u kombinaciji sa specifičnom vakcinacijom (naročito sa niskim sadržajem antigena) pacijenata sa teškim alergijskim oboljenjima.

Psorijaza
Može biti efikasna komponenta u lečenju različitih varijacija psorijaze do kompleksne terapije.

Nacin primene
Ovaj lek mora se koristiti prema uputstvima. Aplicira se jedna intramuskularna, subkutana ili paraokularna (u slučaju inflamatornih očnih bolesti) injekcija dnevno. Injekcije se mogu davati svakih 24-48 sati; međutim, ukupan broj injekcija ne prelazi 30 u kontinuitetu, osim za teske stanja izazvana primarnim oboljenjem, kada je moguce primenjivati imunofan u kontinuitetu do poboljsanja opsteg stanja pacijenta.. U skladu sa etiologijom, dužinom, komplikacijama, recidivom, itd. bolesti, injektiranje se može ponoviti nakon 1-6 meseci.

Nezeljeni EFEKTI
Iako je malo verovatan, Imunofan može izazvati beznačajne zapaljenske reakcije kod određenih osoba.